hit counter

Voor iedereen, door iedereen (interview deel 3/3)

Voor iedereen, door iedereen (interview deel 3/3)
3 years, 11 months ago Comments Off on Voor iedereen, door iedereen (interview deel 3/3)
Posted in: Nieuws

Het vorige interview uit dit drieluik eindigde met draagvlak en commitment: Maarten Hendriks en zijn mountaineers ontvingen het vertrouwen dat ze nodig hadden om Little Mountain naar het volgende niveau te brengen. In dit laatste deel vertelt Maarten hoe het nieuwe Little Mountain in co-creatie met alle betrokken partijen wordt opgebouwd.

Nadat Ruud van Iwaarden verschillende verdienmodellen heeft onderzocht, volgde er in januari 2013 het definitieve businessplan. Maarten: “Om tot dit plan en de uiteindelijke invulling van de nieuwe omgeving te komen, hebben we alles samen gedaan met de mountaineers. Zo heeft huisarchitect Ronald Swinkels het pakket van wensen samengesteld en werksessies georganiseerd om het concept voor de vloer uit te denken. De creatieve werkruimte is vervolgens, in co-creatie met de mountaineers, door architect Jochem Heijmans ontworpen. Daarnaast hebben we gekeken hoe we de samenwerking met de stakeholders vorm kunnen geven en is met Trudo en Strijp-S bedacht hoe we de meerwaarde voor het gebied kunnen bekrachtigen. Elke maandag zaten alle mountaineers bij elkaar om taken te verdelen zodat we die kar samen konden trekken.”

“Zo kunnen we een onafhankelijke entiteit  zijn die zichzelf op de lange termijn bedruipt.”

Eén van de belangrijkste veranderingen voor Little Mountain, was van organisatorische aard. Om het oorspronkelijke Little Mountain-concept van Maarten volwassen te laten worden, werd besloten om het veel breder te trekken. “Voorheen was het mijn kindje, nu wordt het van iedereen. Als rechtsvorm is daarom voor een coöperatie gekozen. Zo kunnen we een onafhankelijke entiteit zijn die zichzelf op lange termijn bedruipt. We vormen een omgeving waarin ondernemers de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Een coöperatie is daarvoor de ultieme vorm: iedereen heeft zeggenschap waardoor een klimaat ontstaat voor én door de leden.”

“Iedereen heeft de schouders eronder gezet om er samen iets unieks van te maken.”

Dat de coöperatieve gedachte straks niet koud op het dak van de leden valt, blijkt wel uit het feit hoe samenwerkingsgezind alle mountaineers zijn.  “Iedereen heeft de schouders eronder gezet om er iets unieks van te maken. Het ontwerp van de werkruimte, het interieur, de verlichting, de nieuwe naam, het logo en de huisstijl: alles is in samenspraak met, of door de mountaineers tot in de kleinste details uitgedacht. We hebben elkaars talenten en kracht optimaal ingezet, en dat is precies waar het om draait”, aldus Maarten.

“Mijn droom is dat ik over een paar jaar nog steeds zeg:  ja, dit is de omgeving waarin ik als ondernemer wil ondernemen.”

Maar Maarten weet ook goed dat hiermee een einde komt aan ‘zijn Little Mountain’. “Vanaf 1 oktober gaat  Little Mountain verder in een nieuwe vorm. En dat heb ik elke dag in mijn achterhoofd meegedragen. Het loslaten vind ik lastig omdat je zo betrokken bent geweest. Mijn droom is in ieder geval dat ik over een paar jaar nog steeds zeg: ja, dit is de omgeving waarin ik als ondernemer wil ondernemen.

Benieuwd naar het resultaat van de nieuwe werkomgeving? Tijdens de Dutch Design Week worden bijna dagelijks rondleidingen gegeven over de vijfde verdieping van het Klokgebouw. Ook worden er lezingen en workshops georganiseerd. Kijk voor meer informatie op  www.littlemountain.nl

Ontwerp Paviljoen: Ronald Swinkels Architects
3D-visualisatie: Sjoucke Hooghiem